IKEA Keukenmontage

IKEA keukens, anders dan andere..

Bij IKEA kunt u terecht voor een complete keuken. U kunt hier de kasten, werkblad en apparatuur kopen. En dit alles voor een gunstige prijs. IKEA houdt de prijzen laag door te werken met standaard afmetingen. Ook als klant moet u vrij veel zelf doen in het hele proces. Wees u hiervan bewust voordat je een IKEA keuken aanschaft.

Standaard afmetingen

In de winkel of op de website ontwerp je zelf je keuken,die precies past bijuw wensen en de mogelijkheden van de ruimte. U doet dit aan de hand van de standaard afmetingen waarin de kasten, werkblad en apparatuur geleverd worden. Meestal bent u  gebonden aan de maten van de ruimte waarin de nieuwe keuken komt. Mocht dit niet precies uitkomen dan zijn er paspaneeltjes  in dezelfde stijl als de keuken. Zo worden loze ruimten netjes weggewerkt.

Alles wordt los geleverd

Zoals de meeste meubels en kasten van IKEA komt er een hoop doe-het-zelven kijken bij de montage van uw keuken. Elke keukenkast moet nog apart in elkaar gezet worden.

Ruimte achter de keukenkasten

Afwijkend van een “standaard” keuken is de de montage van een Ikea keuken. Bij het ontwerpen en monteren van de keuken is het goed te weten dat achter de keukenkasten geen extra ruimte is. Bij de meeste keukens is dit wel zo en daar plaatst de monteur er vaak de leidingen. IKEA keukenkasten worden gemonteerd op een rail die welke op de muur word bevestigt. Hierdoor komt het kastje direct tegen de muur te staan. Bij Ikea keukens moeten de leidingen dus onder de kasten gelegd worden achter de plint. Door deze manier van monteren is de kans dat er leidingen moeten worden verlegd dus vrij groot. Indien u dit door een vakman laat doen, betaal je daar extra kosten voor.

 

Overzicht van werkzaamheden op volgorde:

 

 • Demonteren bestaande keuken
  Wil je jouw huidige keuken hergebruiken of weggeven dan is het handig als deze heel blijft. Laat u de keuken door een vakman demonteren dan gaat hij netjes te werk zodat alles zo veel mogelijk intact blijft. Demonteren is  niet hetzelfde als slopen.
 • Elektra gas en water 
  Op basis van het ontwerp en dan met name de plaats van de apparatuur en de spoelbak bepaalt de monteur welke leidingen waar gebruikt worden. Er zal worden gekeken of de bestaande leidingen verlegd moeten worden. Bij een IKEA keuken is de kans groot dat er leidingen verlegd moeten worden omdat ze niet weggewerkt kunnen worden achter de kasten. Ze komen meestal onder de kastjes of moeten (deels) worden ingefreesd in de muur. Naast het verleggen of aanleggen van leidingen moet er wellicht ook rekening worden gehouden met hoeveel stroom je in de keuken verbruikt zoals een nieuwe vaatwasser of elektrisch koken, het kan zijn dat er een extra groep moet worden bijgeplaatst  in de meterkast.
 • Muren egaliseren
  Voor het mooiste resultaat moeten de muren recht, haaks en egaal zijn.
  Is dat niet het geval, dan is het goed te weten dat er wellicht een stucadoor moet worden ingeschakeld.
 • In elkaar zetten van de keukenkasten
  Zoals eerder aangegeven worden alle kasten als bouwpakket aangeleverd. De monteur zal dus eerst alle kasten in elkaar zetten alvorens met de plaatsing kan worden begonnen.
 • Plaatsen van de keuken
  IKEA keukens worden gemonteerd op een rails. Deze rails worden bevestigd aan de muur waar vervolgens de kasten aan worden bevestigd. Het is belangrijk dat je daarbij de juiste volgorde aanhoudt. Als alle kasten geplaatst zijn kan het aanrechtblad worden gemonteerd.
 • Plaatsen en aansluiten apparatuur
  Als alle leidingen en stroomaansluitingen zijn geplaatst kan de apparatuur worden geplaatst en aangesloten.
 • Afstellen en afwerken  
  Als alle kasten, lade’s, deuren en apparatuur zijn gemonteerd volgt het afstellen van de keuken. De deurtjes worden zo nauwkeurig mogelijk afgesteld en de apparatuur wordt op werking getest.

Tot slot:

De prijs die je uiteindelijk betaalt voor de montage en plaatsing van een Ikea keuken is afhankelijk van de tijd die nodig is voor alle werkzaamheden. Het plaatsen van een grote keuken met veel kasten en veel apparatuur is uiteraard duurder dan een kleine eenvoudige keuken. Voor een offerte is het belangrijk zoveel mogelijk informatie vooraf te delen met de monteur. Denk daarbij aan het ontwerp en eventueel leidingwerk in de nieuwe keuken. Ook de hoeveelheid apparatuur en het aantal kasten belangrijk te weten voor een monteur. Al deze informatie wordt meegenomen om zodoende een realistische offerte te kunnen aanbieden.

Wilt u meer informatie over montage van IKEA keukens neemt u dan gerust contact met ons op.
Ook voor advies en begeleiding zijn wij u graag van dienst.

Contactformulier

Naast het contactformulier kunt u ook door middel van dit formulier contact met ons opnemen. Wij reageren zo spoedig mogelijk.

Niet leesbaar? Klik om tekst te veranderen captcha txt